Fasole uscata
Aceasta leguma este o sursa naturala de fibre si de proteine, avand un indice glicemic scazut. De asemenea, fasolea este bogata in fier, un supliment natural energetic, fiind indicat mai ales femeilor. Boabelor de fasole sunt surse concentrare de molibden, un mineral mai putin cunoscut, necesar pentru fabricarea unor enzime cu rol in detoxifierea organismului.
In functie de soiul legumei, valoarea enegetica a boabelor uscate este de 200-250 kcal/ la 100 g. Un studiu recent al nutritionistilor europeni mentioneaza ca glucidele continute in fasolea boabe fac parte din categoria glucidelor „bune,” care nu cresc glicemia, in comparatie cu alimentele bogate in carbohidrati (cum sunt fructele), care furnizeaza energie de scurta durata. De asemenea, fasolea boabe este si o sursa de vitamine (A, complexul B, C, E, K si PP), de acid folic si de enzime.De exemplu, vitamina B1, tiamina, prezenta in compozitia boabelor de fasole, este un neurotransmitator esential pentru memorie, iar lipsa acesteia din organism s-a constatat in cazul bolii Alzheimer, spun specialistii.
PRECOMANDA