Conopida
Conopida se inrudeste cu varza, cu broccolii sau napii, are origini in partea mediteraneeana a Europei, este des folosita de gospodine in bucatarie, fie in stare cruda, fie fiarta, semipreparata sau conservata.Totodata, conopida este bogata in importante substante antioxidante, precum glutation transferaza, glucuronil transferaza si quinon reductaza, care anuleaza efectul nociv al radicalilor liberi si reduc stresul oxidativ.
E indicat sa mancam conopida, deoarece este o leguma bogata in minerale, precum potasiu, magneziu, calciu, fier, vitamine, C si K, din complexul B, dar si beta-caroten, acid folic, enzime si fibre. Aceasta leguma este o sursa buna de carbohidrati, proteine si acizi grasi omega 3, cu rol important in functionarea neurocognitiva, cardiovasculara, dar nu numai. Datorita continutului sarac in calorii, ea poate fi consumata si atunci cand tinem dieta.Fiecare 100 de grame din acest fruct contine 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahar, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacina, tiamina, vitamina B6, B12, acid pantotenic si numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziul, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.
PRECOMANDA